İnşaat malzemeleriyle ilgili detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

ZEMİN KAPLAMA ÇEŞİTLERİ;

İşte en çok tercih edilen zemin kaplama çeşitleri :

• Epoksi Zemin Kaplama.
• PVC Zemin Kaplama.
• Poliüretan Zemin Kaplama.
• Laminant Parke Zemin Kaplama.
• Üç Boyutlu Zemin Kaplama.
• Kauçuk Zemin Kaplama.
• Seramik Zemin Kaplama.

LAMİNAT PARKE NEDİR?

Laminat kaplamaların nitelikli ahşaba oranla daha ucuz olan 7-8 mm kalınlıktaki MDF, HDF ya da yonga levhalar üzerine yapıştırılması suretiyle üretilir. Kanserojen maddeli yapıştırıcılar kullanılarak üretilenleri de mevcuttur. Yapıştırma işlemi ısı ve basınç altında yapıştırıcı kullanarak yapılır.

LAMİNE PARKE NEDİR?

Genellikle iki ya da üç katman olarak üretilen parke çeşididir. Lamine parkedeki “lamine” kelimesi yapıştırma anlamındadır ve birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder. Alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılmaktadır. Bu tabakada en yaygın kullanılan ağaç türü İngilizce’de rubberwood olarak adlandırılan botanik ismi ise hevea brasiliensis olan ağaçtır.

LAMİNAT PARKE VE LAMİNE PARKE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Lamine parkenin, laminat parkeden en önemli farkı; laminat parkede arada MDF kullanılır,doğal parke değildir. Lamine parkede ise aradaki malzeme % 100 ağaçtır. Lamine parke, laminat parkeden bu yüzden daha pahalıdır.

Laminat “sıkıştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıdır”. Parke olarak değil, parke alt başlığında kullanılan güzel görünüşlü bir kaplama malzemesidir.

MASİF PARKE NEDİR?

Doğal hali ile ahşap insanlığın var oluşundan beri kullanılan vazgeçilmez bir malzemedir. Masif parke ahşabın kimyasal yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan doğal yapısı korunan ahşap yer kaplama malzemesidir. Zemin döşeme malzemeleri arasında en çok tercih edilen parke çeşitlerinden biri olan ahşap parke, uzun ömürlü, ısı ve ses izolasyonu sağlaması, sistire olabilmesinden dolayı yıllardır tercihlerimiz arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

RABITA PARKE NEDİR?

Hammadde olarak ağaç kullanılan bu parke çeşidinde daha çok köknar ağacı tercih edilmektedir. Buna bağlı olarak ağacın doğal yapısı bozulmadan titiz bir işçilikle parke üretimi gerçekleştirilir.
Ses ve ısı yalıtımı sağlar, doğaldır, çevre dostudur ve çevreye zarar vermez, sağlıklıdır, estetik bir görünüme sahiptir, ekonomiktir, uzun ömürlü olarak kullanabilirsiniz, butiktir, dayanıklıdır ve en önemlisi sıcağı tuttuğu için sıcaktır.

THERMOWOOD NEDİR?

Thermowood, ahşabın yüksek ısıya tabi tutulması ile elde edilen bir üründür. Isıl işlem sırasında ahşabın içerisinde bulunan reçine alınır ve ahşabın hücre yapısı değiştirilir. Bu sebeple ahşap bulunduğu ortamın nem değişikliklerine karşı normal ahşaba göre daha dayanıklı hale gelir. Isıl işlem esnasında tüm öz su ve reçinesini kaybeden ahşabın izolasyon kabiliyeti de artar.

-İç Lambri-Dış Cephe Kaplamaları-Tavan Kaplamaları-Döşeme Kaplaması-Teras Kaplamaları
-Bahçe Mobilyaları-Çocuk Oyun Alanı Ekipmanları-Sauna Panelleri-Doğramalar-Havuz kenarları-Bahçe Yürüyüş Yolları

DÖŞEME NEDİR?

Binadaki katları birbirinden ayıran, üzerine gelen yükleri taşıyarak mesnetlere nakleden ve binaların yapımında kullanılan malzemeye göre betonarme, ahşap, çelik vb. malzemelerden yapılan yapı elemanıdır.

Malzemelerine Göre Döşeme Çeşitleri

• Betonarme döşemeler,
• Ahşap döşemeler,
• Çelik döşemeler,
• Taş döşemeler,
• Karma döşemeler (Taş, tuğla, çelik, ahşap, beton)

YAPILIŞLARINA GÖRE DÖŞEMELER

• Döşeme (PLAK) tipleri
• Kirişli döşeme
• Kirişsiz döşeme (Mantar Döşeme)
• Dişli döşeme (Nervürlü Döşeme)
• Asmolen döşeme
• Kaset-kiriş döşeme (Izgara-kiriş döşeme)

KİRİŞSİZ DÖŞEME;

Konut tipi yapılarda en çok kullanılan döşeme tipidir Kirişsiz (Mantar) döşeme Kirişleri olmayan, doğrudan kolonlara oturan 30-40 cm kalınlığında bir plaktır. Mantar döşeme de denir.

MANTAR DÖŞEME NEDİR?

ASMOLEN DÖŞEME; içi boş kil kaplar veya bloklarla yapılan bir döşeme türüdür. İçi boş kil kap döşemeler genellikle katı döşemeye kıyasla daha az beton ve donatı ile inşa edilir. İçi boş bloklar, döşemenin kalınlığının kısımlarını doldurmak için kullanılır; bu daha derin beton miktarı ve dolayısıyla döşemenin ağırlığını hafifletmekle ile sonuçlanır.

TEMEL NEDİR

Temeller yapının en alt katındaki kolon veya perdelerin yükünü (normal kuvvet, moment, v.s.) yer yüzeyine (zemine) aktarırlar. Diğer bir değişle, temeller yapının ayaklarıdır.

SÖMEL NEDİR?

Temel duvarları ya da betonarme karkas yapıda kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak amacıyla yapılan temel elemanlarına sömel denir.

Sömel, taştan yapılan bir temel duvarı olduğunda; taştan inşa edilebilir. Fakat sömelIer, temel duvarından gelen yükü, daha rijit ve emniyetli biçimde temel tabanına yaydıklarından, genellikle betonarmeden yapılırlar
Temel çeşitleri iki ana başlık altında inceleyeceğiz.

Yüzeysel (Sığ) Temeller
Derin Temeller
Yüzeysel (Sığ) Temel Çeşitleri
• Tekil (Münferit) Temeller
• Duvar Altı Temeller
• Birleşik Temeller
• Mütemadi (Sürekli) Temeller
• Radye Temeller
Derin Temel Çeşitleri
• Ayak Temeller
• Kazıklı Temeller
• Keson (Kuyu) Temeller

1) Tekil (Münferit) Temeller

Her kolonun altına ayrı ayrı, kolon kesitinden daha büyük betonarme bir pabuç yapılarak oluşturulur. Münferit veya ayak temelde denir. Orta sert zeminlerde ve düşük bina ağırlığı olan yapılarda kullanılır. Deprem kuvvetinin aktarılması için bağ kirişi kullanılır. Tekil temeller genel olarak yüksekliği az ve uzun yapılarda tercih edilir.

2) Duvar Altı Temeller

Herhangi bir yapıda yapıdan bağımsız olan taşıyıcı duvarların altında, duvardan en az 20 cm daha geniş duvar yükünü zemine daha güvenli bir şekilde aktaran betonarme kiriş şeklinde yapılardı.

3) Birleşik Temeller

İki kolonun birbirine çok yakın olması durumunda her iki kolon için bir adet pabuç yapılarak oluşturulan temel sistemidir.

4) Mütemadi (Sürekli) Temeller

Kolon yüklerini fazla zemin taşıma kapasitesinin düşük olduğu durumlarda tekil temellerin birbirleriyle birleştirilerek oluşturulur. Bununla beraber zeminin homojen olmadığı durumlarda tekil temellerde oluşacak farklı oturmalar sürekli temel vasıtasıyla giderilir.

5) Radye Temeller

Yapının ağırlığının çok fazla olduğu ve zemin taşıma kapasitesinin düşük olduğu, yapının taşıyıcı elemanlarının tek bir temele oturtulduğu temel sistemidir. En yaygın kullanılan temel sistemidir yüksek binalarda ve dolgu zeminlerde tercih edilme sebebidir. Beş farklı uygulama şekli vardır bunlar ; Kirişsiz Radye, Kirişli Radye, Ters Kirişli Radye, Ters Mantar Radye ve Düz Mantar Radye’dir. Yaygın kullanılanlar.

Derin Temeller

1) Ayak Temeller

Zemin iyileştirmenin yeterli olmayacağı veya iyileştirmenin yapılmasına rağmen riskin devam ettiği durumlarda, ayakların planda belirlendiği duvarların birleşme noktalarına getirilir ve tabanları kare, çan şeklinde genişletilir. Açık temelde bu ayakların uçları betonarme kirişlerle bağlanır.

2) Kazıklı Temeller

Çok zayıf zeminlerde sağlam zemine ulaşıncaya kadar delinip yerinde dökülen ve üst yapının yükünün tamamını yada bir kısmını zayıf zeminden geçerek derindeki sağlam tabakalara aktarmaya yaran temel sistemidir. Kazık temel, yapı yükünü derindeki sağlam zemine aktararak zeminle yapı arasında rijit bir bağlantı oluşturur. En yaygın kullanılan yöntem ise FORE KAZIK uygulamasıdır.

FORE KAZIK: Zemin içerisinde dairesel kesitli bir delgi açma makinesi yardımıyla zemin içerisine kazık donatısı ve beton dökülmesi şeklinde yapılan temel güçlendirme sistemidir.

3) Keson (Kuyu) Temeller

Sağlam zeminin derinlerde olduğu su altı veya sulu bölgelerde kazık temelinde uygulanamadığı zeminlerde kullanılır. Genellikle içi boş kare veya dörtgen şekillerde olur. İçine kum veya çakıl doldurularak sağlam zemine inene kadar üstüne malzemeler eklenerek batırma yöntemiyle temele inilir. Limanlarda, köprü ayaklarında,dalga kıran vb. yerlerde kullanılır.

DUVAR NEDİR?

Duvar, doğal ya da yapay yapı materyallerini üst üste koymak suretiyle elde edilen bir yapıdır. Duvarlar, parçaları birleştirici bir madde kullanarak yapılabildiği gibi doğrudan doğruya parçaları üst üste yığarak da elde edilir. Doğal yapı malzemesi kalker ve silis taşlarıdır.

DUVAR MALZEMELERİ;

YTONG NEDİR ?

“Gazbeton” olarak bilinir. Bünyesindeki milyonlarca gözenek nedeniyle bir çok binada ilave ısı yalıtım malzemesi kullanmaya gerek kalmadan yalıtım sağlayan bir yapı malzemesidir. Yeryüzünün en değerli varlığı olan topraktan değil, kuvarsit veya kum ile çimento, kireç ve suyun karışımından elde edilmektedir.

BRİKET NEDİR?

Duvar, çatı ve baca yapımında kullanılmak amacıyla genellikle doğal veya yapay agregaların su ile karıştırılması ve kalıplarda işlenerek sıkıştırılması sonucu üretilen dolgu malzemelerine denir.

TUĞLA NEDİR ?

Tuğla, kil ağırlıklı bir çeşit toprağın kalıplanıp yüksek ateşte pişirilmesiyle elde edilen bir inşaat malzemesidir. Tuğla kullanımı çok uzun yıllara dayanmaktadır. İlk tuğlalar hammaddeleri güneşte kurutularak elde edilirdi bunlara kerpiç adı verilirdi. Tuğlalar, ucuz ve kullanışlı bir inşaat malzemesidir.

KERPİÇ NEDİR ?

Toprak ve saman karışımının suyla yoğrulup kalıplanması daha sonra ise güneşte kurutularak üretilen bir yapı malzemesidir.

Çok eski tarihi kalıntılarda dahi kerpiç malzemesine rastlamamız, ilkel şartlarda bile üretilebilen kerpicin üretiminin son derece basit olmasından kaynaklanmaktadır. Üretiminin basit olması maliyetinin de düşük olmasını sağlamaktadır. Kerpiç hem ekonomik bakımdan ucuz, hem de kışın sıcak tuttuğundan dolayı tercih edilmektedir.

AHŞAP NE DEMEK ?

Ağaçtan, tahtadan yapılmış nesne.

MDF NEDİR?

Evlerde, ofislerde, restoranlarda tüm yaşam alanlarında birbirinden farklı renk ve yüzey seçeneğine sahip olması ile dekoratif kağıt kaplı MDF ürünler dekorasyonda farklılık yaratan temel malzemeyi oluşturuyor. MDF kavramı Medium Density Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden doğmuştur. Orta yoğunluktaki lif levha anlamına gelir.

SUNTA NEDİR?

Odun taşlarının sentetik bir reçine yardımı ile birbirlerine bağlanıp, çeşitli ısıl işlem ve presleme ile ortaya çıkan insan yapımı bir malzemedir.

SUNTALEM NEDİR?

Yonga levhanın, su geçirmez ve isteğe göre de yanmaz özelliklere sahip sektörel kağıt ile kaplanmasına ve bunun neticesinde oluşan malzemeye suntalam denir.

MEMBRAN NEDİR?

Membran, suyla daimi olarak temas halinde olan yüzeylerin alt ya da üst bölümlerine su geçişlerine engel olmaya yarayan bir tür izolasyon materyalidir. Bilindiği üzere çelik blok, tel ya da beton gibi materyallerin uzun seneler boyunca dayanıklı bir şekilde ayakta kalması gerekir. Membran bu malzemelerin muhafaza edilebilmesi noktasında önemli bir işlev görür
LAKE NEDİR?

Astarlama tekniğiyle yapılan bir cilalama yöntemidir. Geleneksel astarlama ve boyama yöntemleri ile elde edilir.

AKRİLİK NEDİR?

Doğal minerallerden ve %100 akrilik reçine barındıran, masif, homojen, pratik ve dayanıklı bir yüzey malzemesidir. Dayanıklı olmasının yanı sıra, hijyenik ortamlar yaratması sebebiyle özellikle mutfak ve banyolarda, sağlık sektöründe kullanılır.

BİNALARDA ENERJİ KİMLİK BELGESİ (EKB)NEDİR?

“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği” hükümlerine göre, yönetmelik kapsamındaki tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğu getirilmiştir.

ENERJİ KİMLİK BELGESİ ENERJİ SINIFLARI NELERDİR ;

A Enerji Sınıfı: Her yerde olduğu gibi enerji kimlik belgesinde de A sınıfı olmak Çok İyi derecesini ifade eder. Ülkemizde A sınıfı enerji belgesine sahip olan bina sayısı oldukça azdır ve bu sınıf, yenilenebilir enerji kaynaklarını yani güneşi rüzgâr ve toprak enerjisini kullanarak maksimum bir çevre dostu politika benimsemiştir.

B Enerji Sınıfı: Olması gereken standartların üzerinde bir enerji verimliliği sağlandığı binalar B sınıfıdır. A ve B sınıfı binalar oldukça azdır, çünkü olması gerekenden daha iyi bir sistemleri vardır.

C Enerji Sınıf: C sınıfı enerji kimlik belgesi için gerekli tüm standartların taşındığı bir sınıflamadır. Yani en iyilerin bir alt sınıfı ve iyi olarak kabul edilmektedir.

D Enerji Sınıfı: Tüm standartları taşımasa da, ortalamanın üzerinde bir verimlilik sağlamaktadır.

E Enerji Sınıf: Ortalama bir değer olan E sınıfı için de belge düzenlenebilir ve kötü bir sonuç olarak sayılmaz.

F Enerji Sınıfı: F sınıfı da birçok binada bulunan ve düşük verimliliğe sahip olan sistemdir.

G Enerji Sınıfı: En düşük verimliğe sahip sınıftır. G sınıfından düşük verimlilik sağlayan binalara enerji kimlik belgesi verilmemektedir.

(EKB Yönetmeliği)

Mantolama Nedir?

Mantolama, bina dış yüzeyine kompozit yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulamasıdır.

Ses Yalıtımı Nedir?

Ses yalıtımı; rahatsız edici dış seslerden, gürültüden, yankıdan, dip seslerden arınmanın formülüdür. Bu formül özel teknikler ve ürünler sayesinde gerçekleşir. Sesten tamamen arınarak daha rahat konforlu alanlara sahip olabilirsiniz.

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı Yalıtımı; Hava akışını kontrol etmenin en kolay, hesaplı yoludur. Doğru yalıtım ile yıllık %70 oranında faturalardan, enerji tüketiminden tasarruf sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda ısı yalıtımı ile binanızın ömrünü uzatma imkanına sahip olursunuz. Dış cephe kaplama, mantoloma gibi birçok teknik ısı yalıtımın içerisinde kullanılır.

İZOLASYON NE DEMEKTİR ?

Yalıtım demektir.

İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?

Cam yünü-Taş yünü-Cam köpüğü-Fenol köpüğü-Genleştirilmiş mantar.

Genleştirilmiş perlit-Ahşap yünlü levhalar-Ahşap lifli levhalar.Odun lifi levhalar (veya odun elyafı – MDF, HDF), OSB (oriented strand board-yönlendirilmiş yonga levha), mantar, koyun yünü, saz, saman, keten ve kenevir elyafları, seluloz, pamuk yünü.

Her biri, endüstriyel yalıtım malzemelerine alternatif, yüksek yalıtım değerine sahip doğal malzemeler.

BAZI ORGANİK YAPI ve YALITIM MALZEMELERİ

Kenevir- Koyun yünü- Kenaf –Selüloz-Pamuk-Bambu-Soya fasülyesi-Saman

İNORGANİK ESASLI ISI YALITIM MALZEMELERİ

Bunlar arasında en yaygın kullanılanları, cam yünü, cüruf yünü, asbest lifleri, heraklit, pamuk ve keçeler, halı ve kilim gibi malzemeler, perlit, sünger taşı (bims) ve vermikulit gibi taneli yalıtım malzemeleri ve gaz betondur

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NE DEMEKTİR?

Mesken başka bir ifade ile konut olarak sahip olunan 2021 yılı için 5.227.000 TL’yi aşan değerdeki taşınmazların üzerinden alınan artan oranlı bir vergidir. İş yeri olarak tapuda yer alan ve bu şekilde kullanılan taşınmazlar verginin konusuna girmemektedir.

Değerli Konut Vergisi Oranları Nedir?

Konutunun değeri 5 milyon liranın üzerinde olan kişiler emlak vergisine ilaveten değerli konut vergisi ödemekle mükelleftir. Gayrimenkulün değerine göre 3 vergi dilimi vardır:

  • Konutunun değeri 5 milyon ile 7.5 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 3,
  • Konutunun değeri 7.5 ile 10 milyon TL arasında olan gayrimenkul sahipleri binde 6,
  • Konutunun değeri 10 milyon TL ve üzeri olan gayrimenkul sahipleri binde 10 oranında vergi ödemekle yükümlüdür.

Mesela konutunun değeri 20 milyon TL olan kişiler her yıl 200 bin TL değerli konut vergisi ödemekle mükelleftir.

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ’Nİ KİMLER ÖDEMEYECEK?

Türkiye sınırları içinde konut (mesken) nitelikli tek taşınmazı olanlar, değeri ne olursa olsun Değerli Konut Vergisi ödemeyecektir.

Ayrıca, birden fazla konut nitelikli taşınmazı bulunanların, değerli konut vergisi konusuna giren en düşük değerli konut nitelikli tek taşınmazı vergiden istisna olacaktır ve beyannameye dahil edilerek değeri üzerinden vergi ödenmeyecektir.

Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin, üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığının maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar.

Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye’de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar vergiden istisnadır.

ARAZİ SINIFLAMASINE DEMEKTİR?

Çeşitli tarımsal ürün verme potansiyeline sahip arazi parçalarından en yüksek verimle, sürekli şekilde ve erozyona neden olmadan faydalanmayı sağlamak maksadıyla, arazinin bazı niteliklerine, toprak özelliklerine ve şartlarına dayanarak sınıflandırılmasına Arazi Sınıflaması veya Arazi Kabiliyet denilir.

6 sınıf arazı ne demek?

Altıncı sınıf arazi, ormanlık veya çayır olarak kullanılmada dahi orta derecede tedbirler alınmasını icap ettiren arazidir.

Arazi düz veya düze yakındır. Fazla miktarda su ve rüzgar erozyonuna maruz değildir. Otlatma ve ağaç kesimi iyi bir toprak örtüsünün devamlı muhafazası şartıyla yapılır.

Tarım arazisi nedir?

Tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen arazilere, tarım arazisi denilmektedir. Tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda türlere ayrılır.

Tarım arazileri kendi içerisinde bakanlık tarafından yapılan zemin etütü çalışmaları doğrultusunda toprağın özelliklerine göre bazı gruplara ayrılıyor.

Bu gruplardan başlıcaları

  • Mutlak tarım arazileri,
  • Özel ürün arazileri,
  • Dikili tarım arazileri
  • Marjinal tarım arazileridir

Marjinal tarım arazısı: Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri ve dikili tarım arazileri dışında kalan, toprak ve topografik sınırlamalar nedeniyle üzerinde sadece geleneksel toprak işlemeli tarımın yapıldığı arazilerdir. Marjinal tarım arazisi sınıfındaki arazilerin tarımsal üretim potansiyeli çok düşüktür.

Mutlak tarım arazisi: Bitkisel üretimde; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kombinasyonu yöre ortalamasında ürün alınabilmesi için sınırlayıcı olmayan, topografik sınırlamaları yok veya çok az olan; ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan, hâlihazır tarımsal üretimde kullanılan veya bu amaçla kullanıma elverişli olan arazileri olarak tanımlanıyor.

Özel ürün arazisi ne demektir?Mutlak tarım arazileri dışında kalan, yörede yetişen bitki türlerinin yalnızca bazılarının tarımının yapılabildiği, özel bitkisel ürünlerin yetiştiriciliği ile su ürünleri yetiştiriciliğinin ve avcılığının yapılabildiği ülkesel, bölgesel veya yerel önemi bulunan arazilere özel ürün arazisi deniyor.

Tarıma açılmış arazine demektir.?Mutlak tarım arazisi, özel ürün arazisi ve dikili tarım arazisi dışında tamamen yerel ihtiyaçları karşılamak amacıyla tarıma açılmış arazi demektir.

Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi içinde tarlanın: 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.

1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olan nitelik “arsa”ya dönüşecektir.Gayrimenkul hukukuna göre tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ile arsa niteliğini kazanması mümkün olabiliyor.

Tarla arsa cins değişikliği işleminin yapılabilmesi içinde tarlanın:

1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması,

Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.

1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olan nitelik “arsa”ya dönüşecektir.

“Tarla” olan nitelik değişirken belediye, kadastro müdürlüğü ve tapu sicil müdürlüklerinde işlemler yapılmaktadır.

İmar Kanunu’nun 8. maddesine 5403 sayılı Kanunun 25. maddesiyle eklenen (c) bendi ile; tarım arazilerinin tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere planlanabilmesi için, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtildiği şekilde izin alınması şartı getirilmiştir.

5403 sayılı Kanun ise tarım arazilerini;

a) Mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazilerive sulu tarım arazileri,

b) (a) bendi dışında kalan tarım arazileri,olarak ikiye ayırmış ve buna göre bir izin mekanizması öngörmüştür.

Mutlak Tarım Arazileri, Özel Ürün Arazileri, Dikili Tarım Arazileri ve Sulu Tarım Arazilerinin Tarım Dışı Amaçlarla Planlanması

5403 sayılı Kanunun 13. maddesine göre mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ile sulu tarım arazileri tarımsal üretim amacı dışında kullanılamaz. Bu araziler ancak Kanunun 13. maddesindeki durumların varlığı halinde, tarım dışı amaçlarla kullanılabilir. Bu arazilerin imar planına alınarak konut vb. amaçlarla planlanması mümkün değildir.

Ek Bilgi

Bu arazilerin hangi durumlarda tarımsal üretim dışındaki amaçlarla kullanılabileceği 5403 sayılı Kanunun 13. maddesinde şu şekilde sayılmıştır:

a) Savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar,

b) Doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı,

c) Petrol ve doğal gaz arama ve işletme faaliyetleri,

ç) İlgili bakanlık tarafından kamu yararı kararı alınmış madencilik faaliyetleri,

d) Bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış plan ve yatırımlar,

e) Kamu yararı gözetilerek yol alt yapı ve üst yapısı faaliyetlerinde bulunacak yatırımlar,

f) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun talebi üzerine 20.02.2001 tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu uyarınca yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımı ile ilgili yatırımları,

g) Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları

Hobi bahçesi ya da organik bahçe; üzerinde sebze ve meyve yetiştiriciliğinin yapılabildiği alanlara ya da arazilere denir.

Hobi Bahçesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hissedarı olduğunuz bahçenin tapusunu sorgulayın.
  • Uygunluk ve yasal kurallar içinde aldığınıza dikkat edin,
  • Yapı şartlarını, alt yapı,yol,güvenlik ve toprak durumunu araştırın

Hobi bahçeleri ile ilgili bir çok soruya cevap verecek Tarımda “Torba Yasa” olarak adlandırılan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2b arazisi ne demektir?

2B arazisinin tanımlayacak olursak diğer Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde orman özelliği kalmamış, hazine adına orman alanları dışına çıkarılmış olan arazilerdir. 2B araziler kadastro tarafından ormanın sınırları dışına çıkarılmış ve bir daha asla geri kazanılmamış olarak görülen arazilerdir.

Bir ormanlık arazinin 2B statüsü alabilmesi için belirli kıstasları karşılaması gerekir. Öncelikle orman vasfını kaybetmiş alanların tarım arazileri olarak kullanılmasının daha yararlı olacağı resmi kurumlarca tespit edilmelidir. Bu tespit için ilgili defterdarlık ve mal müdürlüklerine istenilen belgelerle başvuru yapılabilir.

Yasa gereği, orman köylüsü olmayan üçüncü kişilere 2B arazilerinin satışı yapılamaz. Hazineye ait tarım arazileri olarak geçen 2B statülü araziler üzerinde hak sahibi olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekir.

  • 31 Aralık 2011 tarihinden önce söz konusu arazinin kullanıcısı ya da sahibi olmak.
  • Resmi idare tarafından belirlenen satış bedelini kabul etmek.

2b arazilerine nasıl başvurulur ve gereken evraklar nelerdir?

Köy, Kasaba ve şehir gibi yerleşim yerlerinin dışında olan özellikleri barındıran arazilerde 2B çalışması yapılarak orman arazilerinde daraltma yapılabilir. 2B arazisi başvuruları defterdarlıklar ve mal müdürlükleri tarafından yapılabilir başvuru için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanının kendisi veya fotokopisi
  • Oranın kendi adına Ya da mirasçı olduğuna dair ait belge
  • Başvuru dilekçesi
  • Başvuru bedelinin yatırılmış olduğuna dair makbuz