BİZ KİMİZ..?

KOMİSYONCU NE DEMEK?

Bir iş karşılığında yüzdelik alan kimse, simsar

TELLAL NE DEMEK?

Bir duyuruyu, bir haberi ya da satılacak bir malı vb. halka duyurmak için çarşı pazar dolaşarak, yüksek sesle bağırarak ilan eden kimse. kimi satışlarda aracılık eden kimse

Tellallık(simsarlık) sözleşmesi mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu(BK)’nun 404-409 maddeleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun(TBK) 520-525 maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Mülga 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK) 100 vd. maddelerinde düzenlenmiş bulunan ticari işler tellallığı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu(TTK) tarafından ele alınmamıştır. Böylelikle konuya ilişkin olan özel hüküm genel hüküm ikiliği ortadan kalkmıştır.

SİMSAR NE DEMEK?

Bir ticari işlemin gerçekleştirilmesine yüzdelik karşılığı aracılık eden gerçek veya tüzel kişi, tellal, aracı.

Simsar çeşitli kuruluşların, toptancı ya da perakendeci tüccarların, tecrübeli olmadıkları ticarî işlemlerde başvurdukları bir aracıdır. Simsar ne bir tüccardır, ne de ücretli bir görevli. komisyoncu

Simsarlık, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkanının hazırlanmasını veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazandığı sözleşmedir.

Özellikleri şu şekildedir; TBK’de düzenlenmiştir.

Simsar, sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazanır.

Simsarlık, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 520. ila 525. maddeleri arasında “Simsarlık Sözleşmesi başlığı altında düzenlenmiştir.

Eski Borçlar Kanunu ilgili hükümlerinde müessese için “tellal” terimi kullanılmışken, 6098 sayılı Kanun’da “simsar” terimi tercih edilmiştir. 6098 sayılı Kanun 520. maddesine göre simsarlık sözleşmesi, simsarın taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkanının hazırlanmasını yahut kurulmasına aracılık etmeyi üstlendiği ve bu sözleşmenin kurulması halinde ücrete hak kazanacağı sözleşmedir. Bu kapsamda simsar, sözleşmenin kurulması için iki tarafı bir araya getirmek suretiyle, sözleşmenin kurulması imkanını hazırlamakta veya kurulmasına aracılık etmektedir.

EMLAKÇI KİME DENİLİR? Emlak komisyonculuğu mesleği ile uğraşan kimse.

ESNAF KİME DENİLİR?   Küçük sermaye ve zanaat sahibi

GAYRİMENKUL YATIRIM DANIŞMANI KİMDİR?

Gayrimenkul yatırım danışmanı, yapılacak yatırımın ne gibi faydalar sağlayacağını öngörerek yatırımcılara önerilerde bulunan ve ortaya çıkabilecek her türlü riski en aza indirgemeye çalışan deneyimli kişidir. Emlak ve diğer gayrimenkullerin alım, kiralama ve satım işlemleriyle ilgilenir.

TACİR KİME DENİLİR? Ticaretle uğraşan kimse, tüccar.

Tacirin tanımını yaparken gerçek kişi ve tüzel kişi olarak ayır

  • Gerçek kişilerde tacir;bir ticari işletmeyi kendi nam ve hesabına yönelik işleten kişilere denir. Yani bir ticari işletmeyi kendi adına kısmen de olsa işleten gerçek kişilere tacir denir.
  • Tüzel kişilerde tacir; Tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşları üç farklı kategoride değerlendirmek gerekir.
  • Birincisi ticari amaçla faaliyette bulunan dernek ve vakıflardır. Bu ticari işletme amacı güdülen kurum ve kuruluşlarda kamu yararı gözetilmez.
  • İkincisi uygulamada sıklıkla gördüğümüz ticari şirketlerdir. Herkes tarafından bilinen limited şirketler ve anonim şirketler gibi kuruluşlar bu kategoriye girmektedir.
  • Üçüncüsü ise kamu tüzel kişilerce kurulan kamu iktisadi teşekküllerdir.

EMLAK DANIŞMANI KİMDİR?

Emlak danışmanı; villa, konut, arsa ve benzeri mülklerin alım, satım ve kiralama gibi işlemlerini belli kurallar çerçevesinde gerçekleştiren kişilere verilen mesleki unvandır. Potansiyel müşterilere ya da kendi portföyünü oluşturup yeni müşterilere hizmet verir.

EMLAK DANIŞMANI NE YAPAR?

 EMLAK DANIŞMANININ GÖREV SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Gayrimenkul sektörüne paralel olarak gelişim gösteren alanda hizmet veren emlak danışmanının görev tanımı şunları kapsar:

  • Müşterilerin ihtiyaçlarını benimsemek,
  • Müşterilerin sahip oldukları ekonomik durumu belirlemek,
  • Müşterilerin ekonomik durumlarına uygun olarak onlara seçenekler sunmak,
  • Ekonomik duruma uygun müşterilerin mülk sahibi olmalarını sağlamak,
  • Müşterilerin mülk kiralamalarını sağlamak,
  • Gayrimenkul satmak isteyenlerle sürekli irtibat halinde bulunmak,
  • Müşterilerle sürekli iletişim halinde olabilmek,
  • Bu alanda meydana gelen gelişim ve değişimleri takip etmek,
  • Konut edinmek ya da kiralamak isteyen müşterilere konut tanıtımları yapmak,
  • Müşteri bilgilendirmek, yönlendirmek ve onlara emlak sektöründe danışmanlık yapmak,
  • Satış ve alış sırasında gereken belgeleri düzenlemek,
  • Yatırımlık-oturumluk olarak belirlenen arsa, konut ve villaları tespit etmek,
  • Müşterilere iyi bir pazarlama stratejisi uygulamak.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI NEDİR?

Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından    düzenlenen gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkullere, gayrimenkul projelerine, gayrimenkule dayalı haklara ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilen, belirli projeleri gerçekleştirmek ya da belirli bir gayrimenkule yatırım yapmak amacıyla kurulabilen ve izin verilen diğer faaliyetlerde bulunabilen, gelirleri kurumlar vergisinden istisna tutulmuş (Kurumlar Vergisi Kanunu Md. 5/1-d-4) sermaye piyasası kurumlarıdır.

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI NE İŞ YAPAR?

Gayrimenkul yatırım ortaklığının amacı, getiri potansiyeli yüksek gayrimenkullere ve gayrimenkul projelerine yatırım yapmak, portföyündeki gayrimenkullerden kira geliri ve gayrimenkul alım satım kazancı elde etmektir.